Cirkelstad Zwolle en Harderwijk: economische groei mogelijk op een duurzame manier

Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen: van de winning van grondstoffen tot consumptie.

Regio Zwolle

Grondstoffen raken op door een groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld. Economische groei is nog steeds mogelijk, maar alleen als dat op een duurzame en circulaire manier kan. Dit geeft nieuwe kansen.

De regio Zwolle is gelukkig al goed op weg naar een circulaire economie. Ontwikkelaars kiezen steeds vaker voor ontwerpen en materialen die de ecologische voetafdruk of CO2-uitstoot verkleinen. De WRZV-hallen zijn hier een mooi voorbeeld van: de aannemer heeft materialen hergebruikt en veel biobased materialen toegepast.

WRZV hallen in Zwolle

De gebiedsontwikkelingen De Tippe en De Nieuwe Veemarkt hebben hoge ambities ten aanzien van circulariteit. Voor de Passerelle heeft Prorail 1 miljoen euro subisidie beschikbaar gesteld om deze voetgangersbrug een toonbeeld te laten zijn van een klimaatneutraal en circulair infrastructureel project. Ook ondernemers en inwoners zijn actief bezig met circulair produceren en consumeren.

Cirkelstad Zwolle is op stoom

Cirkelstad Zwolle heeft een mooie multidisciplinaire groep partners uit de bouwsector aan zich verbonden. Middels mooie bijeenkomsten, cursussen, masterclasses en bedrijfsbezoeken leren we steeds beter circulair te denken en te bouwen.

Naast Cirkelstad bestaat het Living lab, hetgeen voort komt uit de Regio Deal Regio Zwolle en wordt ondersteund door de Economic Board Regio Zwolle. De Regio Deal moet bijdragen aan een sociaal sterke, circulaire, innovatieve klimaatbestendige regio. In werkplaatsen binnen het Living Lab experimenteren en werken we samen aan de circulaire oplossingen van morgen. Elke werkplaats focust zich op een thema dat belangrijk is voor de circulaire transitie. Binnen een werkplaats werken verschillende organisaties samen aan projecten. Samen bedenken we circulaire oplossingen en helpen we ondernemers met circulair zakendoen.

Cirkelstad Harderwijk is gestart

Ook Harderwijk sluit aan bij de landelijke doelstellingen om in 2030 50% minder grondstoffen te gebruiken en in 2050 een circulaire samenleving te hebben bereikt. En stelt ook eigen doelen. Zo wil de gemeente voedselverspilling verminderen, meer circulaire startups in Harderwijk een kans geven, minder primaire grondstoffen verbruiken in de bouw en ten slotte inwoners ondersteunen ook zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie.

Annelein Ouwerkerk (gemeente Harderwijk) en Jasja Scholtens (Spinner) bij zwembad De Sypel

De focus ligt in eerste instantie op vier belangrijke groepen: de gemeente zelf, de bouwsector, de ondernemers en de inwoners. Zo heeft de gemeente gekozen voor het circulair slopen van het oude binnenzwembad De Sypel. Maar ook is het idee om een pilot circulair bouwen te starten met inwoners en met de bouwsector een platform voor circulair bouwen in te richten.

Lokale ondernemers worden uitgedaagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om plastic verpakkingen te verminderen. En een voorbeeld van een project met inwoners is het doen van een proef met het aanbieden van wasbare luiers. Ook wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor een duurzaamheidscentrum, een plek in de stad waar onder meer over circulariteit informatie en tips te vinden zijn.

Gemeente Harderwijk heeft zich aangesloten bij Cirkelstad om samen met circulaire bouwopgaves aan de slag te gaan. De lancering van Cirkelstad Harderwijk staat in het tweede kwartaal van dit jaar gepland, maar we zijn al begonnen met een aantal mooie partijen zoals Calduran, VanWijnen en Ingenii Bouwinnovatie.

Aansluiten bij Cirkelstad Zwolle of Harderwijk

Voor veel bedrijven is het nog zoeken naar de juiste manier om circulariteit in het bedrijfsproces toe te passen en in te bedden. Een mooie uitdaging waarin ik in de bouwsector als spinner van Cirkelstad graag aan bij draag. Heb je vragen of wil je aansluiten bij Cirkelstad Zwolle of Harderwijk? Neem dan contact met me op!

Met circulaire groet,

Romy Rohmer

Spinner Cirkelstad Zwolle, Cirkelstad Harderwijk


06 293 25 968  
< Sneller, betaalbaar en duurzaam bouwen dankzij handreiking Circulaire Woningconcepten | Circulair BZK in zicht 2022 – Over mooie vooruitzichten >