KlokGroep introduceert eigen duurzaamheidsstandaard

Ieder project wordt vanaf nu met dezelfde uitgangspunten ontwikkeld

In 2030 stoten we 50% minder CO2 uit, en is de helft van de grondstoffen hergebruikt en/of hernieuwbaar. Dat zijn de doelstellingen die KlokGroep formuleert in de deze maand verschenen duurzaamheidsvisie. Om dat te bereiken introduceert de bouwende ontwikkelaar zijn eigen duurzaamheidsstandaard. “Als familiebedrijf kijken we altijd naar de lange termijn.”

Meer impact door groei
KlokGroep is de afgelopen jaren flink gegroeid, met name door de overnames van Heilijgers en Adriaan van Erk. De omzet steeg van € 296 miljoen in 2021 naar € 434 miljoen in 2022. De komende jaren is de verwachting dat dit tot ruim boven de € 500 miljoen komt.

“Die groei maakt dat we op het gebied van duurzaamheid steeds meer impact kunnen maken”, vertelt KlokGroep-directeur Ton van de Klok. “Bouwen we een beetje groener, dan werkt dat door in de circa 2.000 woningen en appartementen die we jaarlijks realiseren, inclusief de verduurzaamde woningen voor corporaties en beleggers. Bovendien kijken we als familiebedrijf altijd naar de lange termijn en willen we het bedrijf goed overdragen aan de volgende generatie. Daarvoor is het essentieel dat we duurzaam omgaan met de wereld om ons heen.”

Duurzame keuzes
Met de bouwsector als een van de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot, heeft KlokGroep bovendien een verantwoordelijkheid, schrijft het in de gepubliceerde duurzaamheidsvisie. In het document worden pijlers beschreven, inclusief een zogeheten duurzaamheidsstandaard. Bijvoorbeeld: Alle nieuwe grondgebonden woningen zijn energieneutraal. Of: In 2030 is de MPG voor alle gebouwen maximaal 0,4.

Thijs Pleijhuis, Manager Duurzaamheid van KlokGroep: “Die standaard is een streven dat vaak scherper is dan de wettelijke eis. We gebruiken het als basis om projecten aan te vliegen. Dat sluit ook goed aan bij het conceptmatig werken dat steeds gebruikelijker is binnen ons bedrijf: we wijzen pilotprojecten aan waar we innovaties op toepassen, leren ervan en vertalen het vervolgens bedrijfsbreed.”

Waardering van de koper
Door KlokGroep wordt al een paar jaar hard aan duurzaamheid gewerkt. Pleijhuis: “Maar we zetten steeds grotere stappen en het komt steeds hoger op de agenda. Bovendien kunnen we alleen het verschil maken als we het samen doen – met andere bouwers en ontwikkelaars, met leveranciers en opdrachtgevers en met de overheid. Vandaar dat we er nu mee naar buiten treden.”

Daarbij zet de regisseur van grootschalige bouwprojecten hoog in, zeker met de doelstelling dat in 2030 de helft van de gebruikte bouwmaterialen hergebruikt en/of hernieuwbaar is. “Het moet reëel zijn: we houden niet van loze beloftes. Maar hoe meer we onderzoeken en proberen, hoe meer er mogelijk blijkt. Bovendien dragen veel duurzame maatregelen bij aan het wooncomfort. Denk aan minder energieverbruik, een comfortabel binnenklimaat en meer groen. Je merkt dat kopers dat waarderen.”

Meer weten? Bekijk hier de ‘Duurzaamheidsvisie van KlokGroep’.

< Gezocht: Testvloeren voor duurzame en losmaakbare gietvloeren | Gerecycled kalkzandsteengranulaat officieel erkend als grondstof >