Dromen en backcasten

Wat een mooie toekomstdroom hebben we samen! Een circulaire wereld waar we als mens kunnen leven in plaats van overleven. Maar die droom is zo groot dat ze de gemiddelde ambtenaar lamslaat. Waar begin je? Maak kennis met backcasting. Vertaal de circulaire droom in tussendoelen en de weg naar het eerste tussendoel in acties. Maak het kleiner, sla het plat en begin met prutsen.

Wellicht is de gebruikslaag BOSS (bewegen ontmoeten spelen en sporten) wel een goed voorbeeld van backcasten. Gemeente Veenendaal ziet dit als vliegwiel om werkelijk te gaan veranderen. Integraal werken, koppelen van hardware met software en orgware, nieuwe manieren van participatie en begroten ingepast in een themaprogramma BOSS als uitwerking van haar omgevingsvisie.

Almere ging al voor met een vernieuwend speelruimtebeleid  en ook Tilburg en Assen zijn druk om hier handen en voeten aan te geven. En er volgen er meer: Heerenveen, Zeewolde, Hardenberg, Overbetuwe, Geldrop-Mierlo, ga zo maar door.

Zou dit het begin zijn van een kleine revolutie in de openbare ruimte? Gaat BOSS verder aangejaagd worden door de sport- en beweeglobby? Gaat met BOSS de interne afstemming plaatvinden tussen inkoop, projectmanagement en aannamebeleid (HR)? Wie weet. Ik geloof er in en ga ervoor.

Elske Oost-Mulder- OBB

< Ongevraagd aanbieden van een verantwoorde oplossing | Circulaire impactladder Groene Metropoolregio >