Laten we samen een betere toekomst bouwen

Het ABC architectuurcentrum Haarlem is het podium voor architectuur en stedenbouw van Haarlem en omgeving. Het hele jaar door kun je presentaties en lezingen bijwonen en exposities bekijken. 

Vanaf half mei is het tijd voor een tentoonstelling met resultaten van een bijzonder kunsteducatie-project. Leerlingen van het Haarlemse Atheneum College Hageveld hebben zich verdiept in het thema ‘duurzaamheid & architectuur’. Onder begeleiding van onder meer architecten uit het ABC-netwerk hebben de leerlingen duurzame gebouwen ontworpen en deze vervolgens vertaald naar een maquette. Circa 80 maquettes zijn op de expositie ‘Laten we samen een betere toekomst bouwen’ te zien.

Achtergrondinfo

Bij het kunsteducatie-project ‘Laten we samen een betere toekomst bouwen’ stonden de begrippen ‘architectuur’ en ‘duurzaamheid’ centraal. Er is daarbij specifiek aandacht geschonken aan dat belangrijke maatschappelijke opgaven zoals het stoppen van de opwarming van de aarde, de overstap naar duurzame energie en zuinig grondstoffengebruik, grote consequenties hebben voor onder meer het werk van architecten. Bij alle architectuurontwerpen is duurzaamheid immers nu een belangrijk uitgangspunt geworden. Het project “Laten we samen een betere toekomst bouwen” wil leerlingen kennis laten maken met architectuur, het beroep van architect én de rol die duurzaamheid speelt bij de bouw en de verbouw van gebouwen.

Ruim 80 leerlingen 5 VWO-leerlingen maakte de afgelopen maanden ontwerpen en maquettes, passend bij het thema ‘architectuur en duurzaamheid’. Enkele Haarlemse architecten uit de kring van het ABC Architectuurcentrum begeleiden de leerlingen daarbij. Uit hun beroepspraktijk konden zij vertellen over de rol van duurzaamheid in hun vak en suggesties doen hoe de leerlingen dit aspect in hun ontwerpen en maquettes konden gaan verwerken.

Door de resultaten van het project nu in een expositie te tonen, wordt inzichtelijk hoe binnen het verplichte vak ‘ Culturele en Kunstzinnige Vorming ‘ ook aandacht geschonken kan worden aan architectuur. Zodoende kan dit project ook als inspiratie dienen voor leerkrachten en leerlingen van andere scholen.

Vanaf 17 mei is de expositie te zien in het ABC Architectuurcentrum Haarlem

Nog meer te leren: Duurzame monumenten

En voor iedereen die bezig is met het renoveren en verduurzamen van monumenten: Van 8 tot en met 14 mei 2023 organiseert de gemeente Haarlem met verschillende organisaties in de stad de Week van Duurzame Monumenten. Daarvoor wordt er in het ABC een speciale expositie ingericht die eigenaren van monumenten op weg helpt bij het verduurzamen van hun pand. Heb jij als Cirkelstadpartner oplossingen en toepassingen voor monumenten die een podium verdienen, laat het vooral weten. Neem contact op met Gabriël Verheggen, directeur ABC.

Lees meer verhalen over projecten in Haarlem Kennemerland.

< Bamboe panelen: duurzame en veelzijdige bouwmaterialen | Vertel je toegevoegde waarde in de circulaire economie >