RGS vindt duurzame ketenpartner voor gekapte en gerooide bomen

Als het zonlicht uit je huis belemmerd wordt door een boom van de buren dan kan dat hinderlijk zijn. Loop je in het bos dan geniet je van de kleuren, de zuurstof en het geluid van de vogels die erin vertoeven. En als je ziet dat een gekapte zo de container in gaat dan trek je op z’n minst je wenkbrauwen op toch?

Bomen zijn emotie. We hebben meer bomen nodig voor een leefbare aarde. Bij nieuwbouw komt steevast de wens om ook te vergroenen. De snelheid waarmee we kappen en verwerken staat niet in verhouding tot de aanplant en de tijd die een boom nodig heeft om te groeien. Deze boodschap heb je vast meer dan eens gelezen en gehoord.

Naast het feit dat we meer bomen nodig hebben, gebeurt het ook dat gekapte bomen als afval in het verbrandingsproces of versnipperingsproces terecht komen. Laagwaardige verwerking. En dat kan anders.

Hout redden van de shredder

Bij sloop, bij renovatie, bij het openleggen van de weg sneuvelt er zo nu en dan een boom. En soms zelfs meer dan één. Toen RGS vorig jaar partner werd hebben we een uitvoerig gesprek gehad over het optimaal gebruiken van reststromen. Een paar weken later belde Robin van RGS me op en vroeg: heb je dan ook een adres voor gekapte bomen? Want we breken binnenkort de weg open en er worden 40 bomen gekapt.

Zo kwamen de bomen bij Nederlands Hout terecht. Een bedrijf wat lokaal hout verwerkt voor de lokale markt. Het drogen van hout vraagt tijd. Vergelijk het met slow food. Het kan wel een jaar of langer duren voor het hout geschikt is voor verwerking, met recht slow wood. Bart, van Nederlands Hout, heeft er in overleg met Robin een mooie bank van gemaakt die op kantoor symbool staat voor het circulair verwerken van reststromen.

Tijdens Building Holland stond de bank op de stand van Cirkelstad.

Niet bomen om mee te bouwen, maar om op te zitten

Bart Hogers:” Met gemeente Haarlem hebben we de afspraak dat zij aannemers en slopers erop wijzen dat gekapte bomen naar ons kunnen. Maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Ik zou ons werk graag zichtbaarder willen maken. Zoek contact voor je met de klus/opdracht start, dan kunnen we schakelen en plaats maken voor de bomen die nog moeten drogen. We kunnen echt nagenoeg alles verwerken. Van de stammen van een blauwe regen tot een berk of eik. En natuurlijk is het gaaf als het bedrijf wat het aflevert, zelf ook een product afneemt”.

Bij Cirkelstad is het thema houtbouw heel actueel. Maar lang niet alle bomen zijn geschikt voor de bouw. Veel boomsoorten zijn wel geschikt voor andere doeleinden zoals het maken van meubels en onderdelen van ons interieur. Denk aan krukken, wandplanken, deurknoppen, snijplanken. Maar ook buitenstoelen, moestuinbakken en nestkasten.

In iedere regio is wel een lokale houtbewerker actief

Het is een heel eenvoudige manier van het stimuleren van een circulaire keten in je eigen regio. De CO2 opslag blijft bewaard, je ontwikkelt hoog in de keten, je draagt bij aan werkgelegenheid, voorkomt ver transport en afvoerkosten en het eindproduct is aan het einde van haar gebruiksduur opnieuw te verwerken in de keten. Noem me één reden waarom je het niet zou doen?

In heel Nederland zijn lokale houtbewerkers te vinden. Zo heb ik met Ted Wiegman van Bollenstreekhout coöperatie ook al vaker het gesprek gevoerd over de vraag en aanbod kant. Hij zegt dan: “Weet je waarom die gekapte bomen in de shredder gaan? Omdat gemeenten niet weten wat hun boom waard is. Ze kennen de aanplant- en de onderhoudskosten maar een boom staat niet op de lijst van activa, het heeft geen financiële waarde. Dus wordt er in een aanbesteding tot sloop ook geen rekening mee gehouden dat er een waardevolle grondstof verloren gaat. Als we dat toch eens aanpakken! Breng die bomen naar lokale houtbewerkingsbedrijven want er is zoveel meer mogelijk dan verbranden of versnipperen ”

Het kan.. want ook zonder het “verplicht” op te nemen in een aanbesteding kan elke aannemer of renovatie/sloopbedrijf een apart onderdeel maken voor de verwerking van bomen en struiken op de betreffende locatie. Enthousiast geworden? Zoek een lokale partner in de lijst hieronder of vraag na bij de spinner in jouw regio.

Elke boom is goud waard!

Bollenstreek: https://www.bollenstreekhout.nl

Haarlem: http://www.nederlands-hout.nl

Amsterdam: http://stadshout.nu

Purmerend: https://c-r-e-8.nl/onze-makers/

Utrecht: https://www.tafelboom.nl

Rotterdam: https://www.buurmanrotterdam.nl/stadshout

Zwolle: https://binthout.nl/pages/houtzagerij

Contact: Brigitte Kool – Cirkelstad Haarlem Kennemerland |

Brigitte Kool

Spinner Cirkelstad Haarlem Kennemerland, Cirkelstad Sociaal


06 124 021 74

< Hulp gezocht: vastlopend bouwschip vlottrekken | Enthousiasme bij Inholland over praktijk circulaire economie bij Cirkelstad >