De stad Utrecht krijgt een stukje geschiedenis terug in de vorm van een middeleeuwse kraan.
Van 1402 tot 1839 stond bij de huidige Winkel van Sinkel aan de Oudegracht een stadskraan. Dit middeleeuwse bouwwerk was volledig uit het straatbeeld verdwenen. Tot 10 september 2022. Vanaf dit moment is de kraan weer te bewonderen bij de Utrechtse grachten. Met een duurzame aanpassing. Het traditionele lood maakt plaats voor zijn circulaire vervanger: Leadax Original.
Utrecht en haar kranen
De verschillende stadskranen waren zeer bekend in het Utrechtse straatbeeld. Zo waren ze door hun functie een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de stad.
De kranen hadden een houten constructie en waren voorzien van loden daken. De “nieuwe” kraan is gebouwd volgens oude technieken met enkele moderne aanpassingen. Het loden dak is vervangen door Leadax Original. Een niet-giftige, lichtgewicht vervanging met dezelfde look-and-feel als traditioneel lood.
Er mocht geen lood gebruikt worden
Voor de authenticiteit van de kraan zijn historische technieken en materialen gebruikt. Zo is het mechanisme in de kraan volledig gemaakt van hout, touw en eenvoudige katrollen. Toch is de kraan bewaard gebleven.
Gezien de huidige regels omtrent duurzaamheid en ter bescherming van het oppervlaktewater besloot de gemeente Utrecht dat er geen lood gebruikt mocht worden op de kraan. Daarom werd gekozen voor Leadax Original.
Er is gekozen voor Leadax Original omdat het dezelfde look-and-feel heeft als lood, zonder negatieve gevolgen voor mens en milieu.
Erik Meulenbelt, de architect van de nieuwe kraan, was aanvankelijk enigszins teleurgesteld dat er geen traditioneel lood kon worden gebruikt. Maar na het zien van de uiteindelijke constructie was hij toch aangenaam verrast.
“We waren aanvankelijk niet blij dat er geen lood op de kraan kon. Maar de gemeente Utrecht besloot, al dan niet terecht, dat het oppervlaktewater te veel last heeft van lood. Als architect vind ik dit alternatief (red. Leadax Original), zeker op de afstand waarop je het kunt ervaren, verrassend goed uitpakken.” – Erik Meulenbelt, architect bij Meulenbelt Architectuur
Het zit allemaal in de details
Waar de meeste loodvervangers moeite hebben om hun vorm te behouden, heeft Leadax Original daar geen problemen mee.
Remy Garau, Sr. Product Manager bij Leadax, werkte samen met verschillende andere dakdekkers om de kraan te voorzien van Leadax Original. Hij is erg blij met het eindresultaat en trots op het detailwerk aan de kraan.
“Leadax Original kan tot 40% worden vervormd en behoudt zijn vorm. Bovendien heeft de loodvervanger een veel lagere relatieve dichtheid dan traditioneel lood. Daardoor is het veel flexibeler en gemakkelijker te hanteren. Door deze eigenschappen is Leadax Original dus ook geschikt voor het maken van fijne details. Dit is te zien aan de mooi gevormde pinakel en de strakke flenzen.” – Remy Garau, Leadax
Geschiedenis herboren
Na maanden van hard werken en toewijding heeft de stad Utrecht een stukje van haar geschiedenis terug. Hiermee is Leadax Original een vast onderdeel geworden van het Utrechtse straatbeeld.
Het eindresultaat laat heel goed zien dat de ronde loodvervanger van een afstand gezien niet te onderscheiden is van traditioneel lood.
Een prachtig historisch project, met een mooi, duurzaam en circulair eindresultaat.