Circulaire samenwerking tussen vier lokale partijen

Een samenwerking tussen Salverda Bouw, Binthout, deltaWonen en gemeente Zwolle leidt tot een uniek circulair en lokaal project. De zieke essen die in Zwolle zijn gekapt worden verwerkt tot hoogwaardige en duurzame gevelbekleding en worden toegepast in projecten van Salverda. De eerste ideeën kwamen al tot stand in het najaar van 2017.

Totstandkoming van het initiatief

In oktober 2017 organiseerde Salverda een symposium in Amsterdam. Naast diverse interessante sprekers is er ook een bezoek gebracht aan de projecten die Salverda destijds in uitvoering had. Genodigden waren onder andere onze relaties van diverse woningcorporaties. Een van de sprekers was Karst Klein, eigenaar van Binthout in Zwolle, die als onderwerp sociaal ondernemen en werken met lokaal hout onder de aandacht bracht. Evert Leideman, directeur van deltaWonen, was erg enthousiast over zijn verhaal en wilde graag het gesprek aangaan met Binthout en Salverda.

Essentaksterkte

De gemeente Zwolle heeft helaas veel zieke essen in Zwolle moeten kappen. De bomen zijn aangetast door de essentaksterfte, een dodelijke ziekte voor deze bomen. Het gaat om grote hoeveelheden hout, afkomstig van 1800 bomen. Samen met initiatieven uit de stad wil de gemeente het vrijkomende hout lokaal hergebruiken en verwerken tot nieuwe producten. Binthout, die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt aan het werk helpt, maakt het hout geschikt voor diverse producten en toepassingen.

Projecten deltaWonen

Ook in de samenwerking tussen Salverda en deltaWonen is er onderzocht of Zwolse essen toegepast kon worden aan woningen van deltaWonen. Inmiddels is het verduurzaamde hout toegepast in één van de renovatieprojecten. De houten geveldelen van de bergingen zijn vervangen voor het essenhout. Binthout heeft de oude geveldelen ook weer meegenomen naar hun werkplaats en zorgt dat deze weer kunnen worden hergebruikt. Ook bij een vervolgproject met deltaWonen wordt het Zwolse essenhout weer toegepast.

En zo is een unieke samenwerking ontstaan waarin circulariteit en inclusiviteit samenkomen. Van de samenwerking is een mooie film gemaakt, waarin het hele verhaal wordt verteld. Nieuwsgierig? Bekijk de film hieronder.

Kantoorpand Salverda

Voor de bouw van het nieuwe kantoorpand van Salverda heeft het projectteam in nauw overleg met architecten Rob Moritz van 19hetatelier en Karin van der Zwaag nagedacht over circulair en duurzaam bouwen. Rob Moritz, die ook aanwezig was op het symposium in Amsterdam, kwam tot het idee om de Zwolse essen te gebruiken als gevelbekleding in het atrium van het recent opgeleverde panddeel van Salverda. In totaal is zeven kilometer aan houten essenlatjes hiervoor gebruikt.

Meer informatie

Erik van de Worp, Projectmanager circulariteit, Schagen Groep

< De Arnhemse aanpak! | Cirkelstad Zwolle: samenwerken en juiste keuzes maken bij nieuwbouw >