Cirkelstad Brabant presenteert Brabantse Standaard Circulair Bouwen tijdens Dutch Design Week

Hoe hoog leggen we de lat bij circulair bouwen in Brabant? Dat is de vraag die centraal staat in de Brabantse Standaard Circulair Bouwen. Cirkelstad Brabant organiseerde hiervoor op 22 oktober 2020 een online bijeenkomst tijdens de Dutch Design Week.  

Woud Jansen, spinner Cirkelstad Brabant, is enthousiast: “De Brabantse Standaard Circulair Bouwen sluit aan bij het landelijk programma Samen Versnellen. Deze standaard wordt samen met het lokale netwerk ontwikkeld om inzicht, houvast en richting te geven aan ambities om zo te komen tot een circulaire gebouwde omgeving.”

Brabantse Standaard Circulair Bouwen

Cirkelstad Brabant, een regionaal netwerk van publieke en private organisaties maken in 2021 afspraken over circulair bouwen. Hierbij worden grondstoffen en producten slim gebruikt, zodat deze oneindig gebruikt kunnen worden. Deelnemende partijen zetten zich in om de afgesproken doelen voor circulair bouwen te bereiken voor 2023. Ook wordt een gezamenlijk toekomstbeeld geschetst voor 2025.

Afspraken gaan bijvoorbeeld over de herkomst van materialen, de omgang met bouw- en sloopafval, maar ook over het creëren van nieuwe en duurzame werkgelegenheid.

Terugblik online bijeenkomst 22 oktober

Tijdens de bijeenkomst konden deelnemers hun eerste reacties delen op de Brabantse Standaard Circulair Bouwen. Zo liepen de motivaties om in te zetten op circulaire bouw bij de deelnemers uiteen:

Ook werd deelnemers gevraagd aan welke thema’s extra aandacht besteed moet worden. Hierbij kwam het thema “samenwerking” sterk naar voren. Volgens de moderator is dit ook gelijk één van de uitdagendste thema’s als het gaat om het versnellen van circulair bouwen.

Rolf Gerritsen, projectleider Circulaire bouw & infra bij de provincie Noord-Brabant, is vastbesloten extra aandacht aan samenwerking te besteden: “In 2021 willen we samen met Cirkelstad Brabant en de Cirkelsteden (Tilburg, Breda, Den Bosch, Oss, Eindhoven en Helmond) in onze regio verschillende partijen betrekken om verdere invulling aan circulair bouwen voor de komende jaren te geven.”

Meer informatie en contact

Voor meer informatie kunt u deze factsheet downloaden. Of neem contact op via:


< Sponsor nieuwbouw met producten | Contact komt voor het contract! >