Cirkelstad Veenendaal groeit

In een vorig bericht gaf ik aan dat op 20 november afgelopen jaar met een drukbezochte kick-off Cirkelstad Veenendaal het licht zag. Veenendaal is deelnemer in regio Foodvalley waarin de organisatie Living Lab Circular Foodvalley verschillende werkplaatsen actief heeft. De werkplaats Bouw wordt uitgevoerd door Cirkelstad. Hiermee verbindt het regionale Foodvalley zich aan het nationale netwerk van Cirkelstad en haalt hierdoor maximale kennis en ervaring binnen op het gebied van circulair bouwen.

Eerste bijeenkomst in Veenendaal

In de eerste bijeenkomst, een soort pre-CoP, hebben al een 10-tal ondernemers zich aangesloten bij Cirkelstad waaronder onder anderen Ingenieursbureau Boot, Frank van Woerden Bouw, INNAX Gebouw Verduurzamers, Interface, de Koninklijke Ginkel Groep (groenvoorziening), Kreeft Bouwbedrijf, Rabo Bank, Rodenburg Bouwbedrijf en de Teka Groep, alsmede de gemeente Veenendaal. Hiermee hebben we meteen meerdere projecten onder handen: een circulaire verduurzaming van een multi-tenant kantoorpand, nieuwbouw hoofkantoor van een groot bouwbedrijf zowel duurzaam, circulair als BREEAM outstanding, een Integraal Kind Centrum wat na aanbesteding alsnog op z’n kop gaat om meer circulariteit erin te brengen, een World Food Centre met hoge circulaire ambities, we gaan circulariteit onderzoeken in duurzame stallenbouw en groenprojecten en de gemeente Veenendaal wil proberen een volgende Integraal Kind Centrum vanaf de tekentafel volledig circulair te gaan uitwerken en aanbesteden.

Trots en blij dat ik zoveel te doen heb op het gebied wat het nieuwe normaal in bouwen en verbouwen wordt.

Op aangeven van de deelnemers zijn de onderwerpen van de CoP’s bepaald: allereerst Proces, daarna Materialen en Constructie, vervolgens Ontwerp en Digitalisering. Voor het thema Proces wordt alle kennis en kunde van Cirkelstad al meteen uit de kast gehaald met een spin-off naar de andere acht gemeentes in de Foodvalley en de overige werkplaatsen.

Spinner Wytze van Cirkelstad Utrecht deelt ervaringen

Cirkelstad Veenendaal groeit in 2020 naar Cirkelstad Foodvalley waaronder de gemeentes Veenendaal, Wageningen, Scherpenzeel, Rhenen, Renswoude, Nijkerk, Ede en Barneveld vallen. Daartoe worden nu al de eerste stappen gezet, waarover in volgende edities meer nieuws.

Groet,
Alexander van den Buuse

Wil je deelnemen aan een volgende CoP in Veenendaal? Neem dan contact op met Alexander van den Buuse, spinner in Veenendaal.

< OPINIE: Hoe ver zijn we op weg naar een circulaire bouwsector? | OPINIE: Circulair bouwen, waar begin je? Tips van Elphi Nelissen >