IKC-West, Veenendaal


De gemeente Veenendaal gaat samen met Cirkelstad met het nieuw te bouwen Integraal Kind Centrum in de gemeente het commitment aan om hier alsnog, zelfs na de aanbesteding, het niveau van circulariteit te verhogen. Hierin speelt de aannemer een belangrijke rol door zich ook, zelfs na de aanbesteding, hiervoor open te stellen en een actieve positie in te nemen. Alle betrokken partijen zijn bereid om het plan alsnog kritisch onder de loep te nemen waarbij de circulaire WEARTHY scan van het NIBE wordt ingezet in de zoektocht naar de toepassingsmogelijkheden van duurzame en gebruikte bouwmaterialen. INSERT onderzoekt samen met de bouwer en de bouwbegeleiding op de locatie waar nu nog het oude gebouw staat, wat er geoogst kan worden voor het nieuwe gebouw.

Het is nog lang geen gelopen race en het achteraf-proces is lastig en soms teleurstellend, soms verassend hoopgevend in opbrengst. Maar het leerproces is belangrijk en de afspraak loopt om te proberen om het volgende IKC al vanaf de tekentafel circulair in te zetten, zowel qua materialen, constructie als (aanbestedings)proces.

Een mooi voorbeeld hoe ook een al gereed plan alsnog circulariteit kan omarmen vooral door het openstellen en meedenken van alle betrokken partijen en hoe alle partijen vooral bereid zijn het leerproces aan te gaan om de verbeterslag aan te gaan bij volgende projecten.

< Samenwerking NRP Academie | Circulair slopen begint met digitalisering >