Vele sessies tijdens Living Lab Day

In Veenendaal zijn wij onderdeel van het Living Lab Circular Foodvalley. Daarin zijn verschillende werkplaatsen actief en vanuit Cirkelstad Veenendaal zijn wij operationeel in de werkplaats Bouw. Hiermee delen wij de regionale kracht met de landelijke kennis en kunde van nog ruim 20 Cirkelsteden.

Het idee achter dit gecombineerde event was dat we aan het einde van het jaar in één keer alle werkplaatsen tegelijk hun online bijeenkomst (CoP’s) zouden laten organiseren. Dat vergt wat organisatie op het gebied van online platform wat uitstekend geborgd was door het hiervoor gekozen i-chair platform.

Jan Jonker wist op zijn eigen wijze de zaak op scherp te zetten door te stellen dat we toekomstbestendig ondernemen dan wel als zodanig dienen te organiseren. Na zijn veelzeggende tips-and-tricks op dat gebied was er nog ruim de tijd voor Q&A. Na dit event kunnen deelnemers dit allemaal nog eens nalezen in zijn nieuwste en gratis aangeboden e-book “Nieuwe Business Modellen”.

Parallelle sessies volgden dit op waarin we zelfs nieuwelingen meenamen in het webinar “Circulair voor Beginners”. De werkplaats “Maakindustrie”, “Voedselverspilling” en “Waterstof” liepen tegelijkertijd.

Industrialisatie

Tijdens de lunch kwam de werkplaats Bouw aan de beurt, zo noemen we in het Living Lab Circular Foodvalley de CoP van Cirkelstad: “Industrialisering van de Bouw als Verduurzaming zonder missers”.

De industrie is hartstikke handig om heel efficiënt en met nauwelijks verlies van grondstoffen producten in elkaar te zetten. De bouw staat veelal nog buiten, in weer en wind, stenen te stapelen. Veel verliezen en faalkosten zijn een deel daarvan waaraan we zelfs aan gewend lijken te zijn.

De industrie is op zoek naar nieuwe markten, de bouw krijgt steeds beter door dat e.e.a. anders zal moeten en deze twee hebben samen in feite direct al een fantastische business case waarin circulariteit juist hier zeer eenvoudig in is te integreren. Er zijn al partijen op weg naar industrialisatie en wij vonden FLETTS bereid daar e.e.a over te komen uitleggen. Dat hun eindproduct een appartement is wat gebouwd is als een Tesla mocht genoemd worden, Dennis van Lith nam ons vooral mee op zijn weg naar industrialisatie. Zijn overwegingen, winsten, barrières enzovoorts om zo partijen wellicht te inspireren om ook met dit thema aan de slag te gaan. Vanuit onze rol hopen wij die partijen zo te verbinden.

Na de lunch was de kroeg open, waren er nog uitgebreide mogelijkheden voor netwerken, in groepjes of door een simpele muisklik een-op-een.

Bouwen

Een geslaagd event, in 2021 gaan we door op dit thema en breiden we dit uit naar Bouwen – Maken – Logistiek. Die laatste hoort erbij: het blijft weerstand oproepen als een leverancier leeg vertrekt van de bouwplaats en een verwerker er vervolgens leeg naar toe komt om afval of circulaire materialen op te halen, dat kan beter. Om zo de cirkel rond te maken.

Drie van de vier data zijn al bekend voor het vervolg in 2021: donderdag 4 februari, woensdag 14 april en dinsdag 21 september.

Hiervoor zoek ik nog slimme industriële bouwers die met staal werken of met een scala aan bouwmaterialen en naar industriële bouwers die ook al circulaire / hergebruikte materialen verwerken.

Wie durft / wil delen / zoekt nieuwe afzet en opportunity’s?

< Cirkelstad Den Haag: Circulariteit & CO2 | Gezien op de partnerdag >