DUWO en Vastgoed Service stappen via Mastermate over op circulair sanitair

Goed nieuws: via Cirkelstadpartner Mastermate hebben DUWO en Vastgoed Service, de onderhoudspartner van de studentenhuisvester, ervoor gekozen om hun vakmannen alleen nog maar circulair sanitair te laten plaatsen in het dagelijks onderhoud. Jaël Voskamp van Mastermate vertelt.

“Natuurlijk, met grote bouwmaterialen valt in nieuwbouw veel milieuwinst te behalen. Maar er kunnen al sneller en makkelijker eerste stappen gezet worden naar CO2-reductie. De kleine bouwmaterialen worden vaak nog overgeslagen, terwijl er juist in renovatieprojecten en dagelijks onderhoud veel potentie zit om waardevolle grondstoffen opnieuw in te zetten.”

“Het is een haalbare stap om te beginnen je eigen CO2-uitstoot te verminderen. Corporaties hebben de keuze om duurzame en verantwoordelijke producten in te zetten, zowel in het dagelijks onderhoud als in mutatieprojecten.” En met resultaat.

Door te kiezen voor circulaire wastafels en toiletpotten, bespaart Vastgoed Service al zo’n 75% CO2-uitstoot per geplaatst product ten opzichte van een nieuw product (CE Delft, 2022). Bovendien worden de producten in samenwerking met een dagbesteding klaargemaakt voor hergebruik. Zo draagt Vastgoed Service dus ook bij aan de SROI van het bedrijf.

“Voordat de vakmannen aan de slag gingen met de circulaire producten die worden geleverd via Mastermate, hebben ze een Toolbox Circulariteit van Mastermate gehad. Het is belangrijk om iedereen mee te nemen in dit verhaal – zeker ook de vakmannen, zodat zij het vervolgens goed kunnen communiceren naar de bewoners.”

Frans Kern, directeur van Vastgoed Service, bevestigt dat het gebruik van circulaire materialen de voorkeur heeft: “Het verlengen van de levensduur kan ons verbruik van primaire grondstoffen sterk verlagen. Door een product opnieuw te gebruiken, blijft de waarde langer behouden. Natuurlijk moet het product geschikt zijn voor een lange levensduur en reparatie. De gebruiker moet het product ook lang willen gebruiken. Het vertrouwen tussen de gebruiker en het product is daarvoor essentieel; het moet zijn waarde hebben en behouden.”

Hij vult aan: “Bij Vastgoed Service werken wij ook met gerecyclede materialen. Zo hebben we onlangs samen met DUWO Amsterdam in Hoofddorp, locatie Opaallaan, ook materialen hergebruikt. Dit heeft als doel gehad om niet alleen verspilling tegen te gaan, maar ook om andere bewoners (studenten) te ondersteunen, die het financieel niet breed hebben. Door de verzamelde spullen weg te geven aan deze studenten, kunnen zij besparen op kosten bij het inrichten van hun nieuwe woningen en dat bevordert een duurzame levensstijl.”

Benieuwd of Mastermate interessante producten voor jouw organisatie heeft? En ben jij er ook klaar voor om de CO2-voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd je SROI te verbeteren? Neem contact op met Jaël Voskamp via of 06-40957220.

Mastermate is een technische groothandel die klanten door het hele land dagelijks voorziet van bouw- en onderhoudsproducten. Vanuit de overtuiging dat het belangrijk is om verantwoordelijk om te gaan met de aarde én oog te hebben voor de mens, zoekt Mastermate samenwerkingen in de keten om samen de bouw te verduurzamen. Zoals nu samen met DUWO en Vastgoed Service.

Bron: CE Delft (2022), Het klimaatvoordeel van Re-Use

< Aanvullende eisen aan stelkozijnen in nieuwe VMRG Kwaliteitseisen 2024 | Bouwen binnen planetaire grenzen: kan dat? En wie is er aan zet? >