Overhandiging Stadsblad Magazine en opening BouwLab Living Lab

Op dinsdag 7 februari – tijdens de Week van de Circulaire Economie – organiseerde Cirkelstad Haarlem Kennemerland samen met het BouwLab living lab een middag vol inspiratie. Met een studiogesprek, de overhandiging van het nieuwe digitale magazine over Het Nieuwe Normaal en de feestelijke opening van het BouwLab Living Lab. 

Lees hier het Stadsblad Magazine

Het Nieuwe Normaal (HNN) is hot topic. Met HNN werken we toe naar een eenduidige taal en nieuwe ‘standaard’ op het gebied van circulair bouwen. In 2022 waren er al tal van presentaties en bijeenkomsten van Cirkelstad om deze tool toe te passen en ervoor te zorgen dat we kunnen blijven ontwikkelen door nieuwe evaluaties uit te voeren. In 2023 zal dat niet anders zijn want we willen opschalen met de circulaire bouw. En dat kan alleen als we kennis delen, meer mensen en bedrijven betrekken en de tools gebruiken die door anderen al zijn gebruikt en verbetert. Het nieuwe magazine staat vol projecten die al een evaluatie hebben gehad. En wat is er mooier dan daar aandacht voor vragen tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Willem Hein Schenk, stadsarchitect van Haarlem, voerde een gesprek over de landelijke en lokale ontwikkelingen en de rol van Cirkelstad. Dat deed hij met Esther ’t Hoen, projectleider circulaire bouweconomie van het Ministerie van BZK en met wethouder Robbert Berkhout (Gemeente Haarlem) en met Rutger Büch van Cirkelstad.

In het gesprek kwam het belang naar voren van eenduidige en heldere taal spreken en lef hebben. Robbert Berkhout: “Er kan al een heleboel, de overheid en de markt zijn er wel klaar voor en soms doen we het toch niet. Het is van belang dat we blijven leren van elkaar en je moet ook durven”.

Het Nieuwe Normaal is gebruikt om tal van projecten te evalueren. Niet met het doel om een cijfer of oordeel af te geven. Maar om van te leren, om samen te bepalen wat er goed ging en wat je de volgende keer anders aan kan pakken. Ook om de normen op te schroeven als blijkt dat het heel goed haalbaar is. Rutger overhandigde na het gesprek symbolisch het digitale magazine aan Esther en Robbert. Helaas konden niet alle bezoekers daarbij aanwezig te zijn. De opkomst was zo groot dat er geen plek was in de studio en sommige mensen in een andere ruimte het gesprek op schermen volgde.

Bekijk het eerste deel van de uitzending terug (30 min)

Feestelijke opening BouwLab Living Lab

BouwLab R&Do is het eerste Smart Industry Fieldlab voor de bouw en een initiatief van 3D Makers Zone. In het living lab in Haarlem komen partijen uit de bouwwereld bij elkaar. Dit om met innovaties op het gebied van duurzaamheid en technologie, nieuwe projecten op te starten die verdere digitalisering en industrialisatie van de bouwsector mogelijk maken. Voor de realisatie van een living lab voor circulaire innovaties is gebruik gemaakt van een donorgebouw: een voormalige aula van een uitvaartcentrum in Almere. Al eerder stond er een artikel in het digitale stadsblad.

Veel verschillende bedrijven hebben meegewerkt om het pand te realiseren tot wat het vandaag de dag is. In de toekomst zal het pand zoals de naam, living lab al vermoedt, door ontwikkelen en de basis zijn om weer nieuwe technieken, toepassingen en materialen te onderzoeken.

Het project is aangemeld voor een audit van Het Nieuwe Normaal. De uitkomsten van de audit verschijnen in het volgende digitale magazine.

In deze video kun je het tweede deel van de uitzending terugkijken (30 min)

Wil je weten hoe andere partijen de opening ervaarden, kijk dan deze opname van de lokale omroep Haarlem105.

Bij de realisatie van het BouwLab Living Lab waren o.a. de volgende Cirkelstad partners betrokken: Beter Business – Dura Vermeer – InHolland – Provincie Noord-Holland – RGS – Gemeente Haarlem.

Meer weten over het BouwLab of een bezoek brengen? Kijk op https://bouwlab.com

Wil je met jouw projecten bijdragen aan het bepalen van Het Nieuwe Normaal of meer weten over Cirkelstad regio Haarlem/MRA? Stuur een bericht naar

< Lancering van de vernieuwde Conceptenboulevard.nl | Nieuwe editie Stadsblad Magazine >