Pingpongtafel met een verleden

Een tafeltennistafel van vloerdelen uit treinstellen. Als je regelmatig circulair nieuws leest, heb je de tafel de afgelopen maand al een paar langs zien komen in verschillende media.

Enige maanden geleden plaatste NS een oproep dat zij partners zochten voor de laatste 3 procent van hun materialen voor hergebruik. NS brengt al 86 procent van het materiaal terug in de trein en de andere 11 procent aan materialen krijgen een andere bestemming. Juan Nibbeling en Ton Belderok van Het Vuilrak kwam in contact met Ilse de Vos, manager Duurzaam Ondernemen van NS. Bijzonder is dat beide bedrijven op nog geen 100 meter afstand van elkaar gehuisvest zijn en nog niet eerder contact hadden.

Het Vuilrak zit op het experimenteerterrein MAAK in Haarlem, een locatie met tal van ondernemers voor de innovatieve maakindustrie.  Door het organiseren van een brainstorm kwamen de ideeën en mogelijkheden los.

De broers Rick en David van der Veldt vormen samen het bedrijf Veldtwerk en zij zagen wel mogelijkheden in de vloerdelen. Rick en David werken al langer met “uitval” en maken daar pareltjes van.

Meer foto’s op: https://nieuws.ns.nl/pingpong-op-station-zwolle/

Het vloeroppervlak, waar miljoenen mensen overheen gelopen hebben ze ontdaan van schroeven, metalen strips, vilt, lijm en vuil.  De krassen horen erbij, die laten het verhaal van de delen zien. Het is voor Rick en David een prachtig basismateriaal om tafels van te maken. Het is sterk multiplex, verlijmd met hoogwaardig linoleum.

Het prototype van de pingpongtafel staat inmiddels op het NS-hoofdkantoor en is al goedgekeurd door van Bettine Vriesekoop. De bekende tafeltennisspeelster testte de tafels afgelopen maand tijdens de presentatie op het station van Zwolle.  Als het plastic balletje net zo hoog opstuit als bij een wedstrijdtafel, dan zit het goed. En dat deed het. Daarnaast kan deze tafel ook dienst doen als vergadertafel.

David en Rick zien het al voor zich: ,,Het zou toch mooi zijn als op elk station in Nederland onze tafel komt te staan. En dat reizigers hem zo enthousiast gebruiken dat ze gewoon wat later naar hun afspraak gaan’’

De tafeltennistafel is het eerste concrete product van de voormalige vloerdelen en als je het Vuilrak volgt, dan ontdek je de komende maanden nog meer.

< Naar circulair vastgoed | Naar circulaire regio’s met circulaire infra >