Update Cirkelstad Arnhem/Nijmegen

De CoP van Arnhem/Nijmegen behandelde in april het onderwerp alternatieve financiering. Drie sprekers gaven inzicht in verschillende vormen van financiering.

Heidi Leenaarts van United Economy, een organisatie die verbonden is aan Circulair Geld Nederland, vertelde dat de United een circulaire euro is die blijft rondgaan in het duurzame netwerk. Op deze wijze weet je niet alleen zeker dat jijzelf duurzaam inkoopt, maar dat het door jou uitgegeven bedrag ook door de ontvanger duurzaam besteed gaat worden. Hierna gaf Jack de Kraaij van KplusV een inkijkje in het opzetten van Cesco’s (circular economy service company) wat ook gezien kan worden als een alternatieve vorm van financiering. En als laatste liet Donker Groen zien hoe ze met het stapelen van verschillende gelden (voor groen, GWW, onderhoud, sociaal etc) een groter budget hebben kunnen vrijspelen voor het toevoegen van circulaire producten in het totale ontwerp. Wel gaf hij daarbij als risico aan dat wanneer een gepassioneerd medewerker bij de opdrachtgever wegvalt ook vaak het draagvlak voor implementatie van circulaire producten wegvalt. De borging van het gekozen (financiële) systeem is dus van groot belang.

Na de voordrachten is aan de hand van een eerder behandelde casus over klimaatadaptatie in kleine groepjes gebrainstormd over de ‘winst’ die de verschillende stakeholders kunnen hebben als een wijk klimaat adaptief wordt gemaakt en wat deze stakeholders dan kunnen bijdragen om de voor hen behaalde ‘winst’ terug te geven aan de wijk. De meest opvallende uitkomst was de mogelijke ‘winst’ voor verzekeraars, die baat zullen hebben bij een gezondere en veiligere wijk waar geen wateroverlast zal zijn. Advies dus om met de wijk in gesprek te gaan met verzekeraars.

Op deze manier kijk je ook buiten je eigen beroepenveld en kom je uit je eigen bubbel.” Met Cirkelstad kan je met mensen praten die dezelfde ideeën hebben en zelf doen.

Ook de KlokGroep was aanwezig bij deze CoP. Thijs Pleijhuis van de KlokGroep geeft aan dat het een goede manier is om kennis op te doen over de diverse onderwerpen (van sociaal tot technisch en in dit geval de financiële kant) die te maken hebben met de circulaire economie. “Op deze manier kijk je ook buiten je eigen beroepenveld en kom je uit je eigen bubbel.  Thijs gelooft er in dat we naar een circulaire economie toe moeten, maar er wordt vooral nog gepraat en weinig gedaan. Met Cirkelstad kan je met mensen praten die dezelfde ideeën hebben en zelf doen”.

“De inhoud van deze CoP was ook weer erg interessant voor ons. De Cesco’s zouden wij wellicht kunnen gebruiken in ons idee over het aanbieden van ‘wonen as a service’. Het lijkt er op dat er een goede constante cashflow mee te genereren is. Ik ga hier verder over praten met de Rabobank, die ook aanwezig was bij de CoP. Ik neem ook de kennis mee die ik heb opgedaan over United Economy, misschien kunnen we daar nog wat mee doen voor de inrichting van de woningen.”

Wil je deelnemen aan de volgende CoP in Nijmegen? Neem dan contact op met Bas Grol, , spinner in Nijmegen. In de agenda vind je de data van de bijeenkomsten.

https://www.cirkelstad.nl/nijmegen/

< Aftrap Samen versnellen-programma | De Malderburchtstraat wordt voor iedereen >