Terugblik op 2022

‘Op naar het kantelpunt’, de centrale oproep uit ons collegeprogramma. We werken toe naar het punt waarop het logisch wordt voor de hele sector om circulair en inclusief te bouwen. Dat punt gaan we bereiken als we 15% van alle bouwopgaves, professionals en organisaties weten te betrekken, weten te beïnvloeden.  

Dat is nogal een uitdaging! Op het moment van schrijven zie je dat we echt die kant op bewegen. Met dank aan de inzet van alle partners, van al onze spinners én onze vrienden. Velen hebben het over samenwerking. Wij laten zien dat we het doen en dat het effect krijgt. Ik ben supertrots! 

Op de Partnerdag in 2023 laten we zien waar we op uitgekomen zijn! 

Rutger Büch

Spinner Cirkelstad Stelsel, Programmaleider Samen Versnellen

Handelsmissie Antwerpen en Brussel 

Cirkelstad heeft een nationale focus. Maar wat een enthousiasme ervaar je wanneer je meegaat met de handelsroutes naar het buitenland. Zo ging Rutger Büch in maart mee naar Antwerpen en Brussel als zakelijk missieleider. Met als doel om de Nederlandse organisaties voor te stellen aan de Belgische collega’s én Het Nieuwe Normaal te delen. 

De twee dagen zaten vol met verdiepende sessies en matchmaking. Met Josje en Vivianne als keynotesprekers en bizar goed georganiseerd door o.a. Willemijn Brakenhof. In gesprek met de EU-commissie, onder leiding van Freek van Eijk, kregen we een goed beeld waar we staan als Nederland binnen de EU. Circulair bouwen is met recht een prachtig nationaal export product. 

Het Nieuwe Normaal in het Lenteakkoord 2.0  

Circulair als Het Nieuwe Normaal in de sector is ook onderdeel geworden van het Lenteakkoord 2.0. Waar de 1.0 editie ging over energiezuinige nieuwbouw gaat de 2.0 editie over Industrieel Circulair Bouwen. Wytze Kuijper was de dagvoorzitter van het startcongres met Hugo de Jonge als keynotespreker. 

Het Lenteakkoord 2.0 wordt gedragen door de brancheverenigingen Bouwend Nederland, IVBN, WoningbouwersNL, Aedes en NEPROM. Ook zijn werken toe naar het verankeren van industrieel circulair bouwen in de bouwpraktijk. 

Kerstcadeau aan Cirkelstadpartners 

Het Nieuwe Normaal moet je al wel eens gelezen, gezien, gehoord hebben. Op de laatste Partnerdag hebben we het centraal gesteld. Om met alle partners een stapje verder te gaan, hebben we het volgende voorstel: iedereen kan een gratis evaluatie afnemen! Op die manier ervaar je wat de vragen zijn, hoe je er zelf door geholpen wordt… en ook: waar kan het huidige raamwerk nog worden versterkt of aangevuld? Geef je feedback! 

Interesse? Heb jij een Gebouw-, Gebied- of Infraproject die de DO-fase voorbij is? Meld jezelf aan door een simpel mailtje te sturen naar onze Kennismanager Jessica Broeders. Zij helpt je verder met het aanmelden van jouw project. Samen maken we circulair bouwen tot Het Nieuwe Normaal van de sector. 

Samen versnellen naar Het Nieuwe Normaal 

Circulair bouwen heeft een gemeenschappelijke taal nodig. Anders komen we als sector nooit in de versnelling. In 2019 is het Samen versnellen programma gestart om achter die taal en prestatieniveaus te komen. Ook stelden we dat bij oplevering, eind 2023, we het convenant willen tekenen ‘Circulair bouwen: Het Nieuwe Normaal’. Dit jaar zijn we met de programmapartners de hei op geweest over de vraag: ‘Is een convenant nou hét instrument waarmee we de gewenste versnelling bereiken, of moet dat iets anders zijn?’. We zijn dus nog op zoek dus naar hét instrument waarmee we de gehele bouwsector kunnen versnellen. 

Wat in ieder geval tot versnelling heeft geleid, is de verbinding met het programma Schoon Emissieloos Bouwen. Met veel dank aan Mario, David en Michelle die het (mede) mogelijk hebben gemaakt om Het Nieuwe Normaal op te schalen. Met een impuls van €700.000,- kunnen we in 2023 het verschil gaan maken.  

Wat is er dan nieuw aan het raamwerk van Het Nieuwe Normaal? Nou… we hebben een spurt kunnen maken voor de Infra sector, met dank aan Petra, Joost en Tjibbe. Die leidraad staat live! We zijn dus op zoek naar Infra projecten. Vervolgens is ook het raamwerk (nu nog voor Gebouw) doorontwikkeld zodat we ook CO2 in beeld krijgen (Embodied en Stored) en de stikstofuitstoot. Belangrijke indicatoren om tegenwoordig te kunnen bouwen!  

 

Nieuwe partners en vrienden 

We zijn hard op weg naar het Kantelpunt in Nederland voor circulair en inclusief bouwen! Dat steunen en stimuleren wij vanuit de coöperatie. Het is eigenlijk niet te doen om alle nieuwe partners van dit jaar te benoemen. Toch ééntje dan om te laten zien dat de beweging in Nederland serieus groter wordt. Mastermate met 43 vestigingen is partner geworden in drie regio’s. Als technische groothandel hebben ze ervoor gekozen om niet meer ‘volger’ te zijn als het gaat om duurzaamheid. Zij willen in de koplopergroep plaatsnemen. Welkom! 

We snappen ook dat niet iedereen partner kan of wil worden. Misschien ben je al actief binnen een vereniging die zelf ook bezig is met circulair bouwen. Houden zo! Wat we vanuit Cirkelstad wel willen steunen en stimuleren, is dat we als platforms onderling de afstemming zoeken. Deze platforms worden dan geen partner maar vriend! Afstemmen doen we vooral met gesloten beurzen en vinden elkaar achter eenzelfde doel. Dit jaar zijn er ook behoorlijk wat vrienden bijgekomen en om er dan toch één moment uit te lichten. Op de Partnerdag zijn we de vriendschap aangegaan met het Transitieteam en Platform CB’23. Dank Vincent en Edwin!  

Spinners in de regio 

De rechterhand van elke partner is natuurlijk de spinner. Heb je een vraag, wil je op de agenda, ben je op zoek naar… vraag het jouw spinner! Vanaf de start van Cirkelstad hebben we ervoor gekozen om vragen actief te ondersteunen. Niet met een data management systeem, een FAQ-lijst, maar met een persoon die handig is in het zoeken naar oplossingen. Én goed geïnfiltreerd is in de coöperatie… en daar zorgt Thirza Monster dan weer voor vanuit het kernteam.  

Dit jaar zijn Ben (in het noorden) en Bas (in het zuiden) officieel mee gaan draaien. Succes, dat we maar vele nieuwe partijen mee kunnen krijgen in onze missie. En wat er in alle regio’s gebeurd is dit jaar?  In elk Stadsblad zetten we een regio in het zonnetje: 

Groningen

Amsterdam

Arnhem Nijmegen

Zwolle Harderwijk

Apeldoorn Deventer

Haarlem

Den Haag

Achterhoek

Drechtsteden

Utrecht Amersfoort

’t Groene Hart

Eindhoven

Rotterdam

Partnerdag 2022: Het Nieuwe Normaal 

Dit jaar waren we in Amersfoort. Midden in een projectontwikkeling van een oud manege terrein naar een woonwijk. Veel enthousiasme, waardevolle workshops en briljant lekker weer. Dat maakte een goede mix om elkaar te leren kennen en aan het einde van de dag, onder het genot van een pizza, te blijven hangen en te netwerken. 

Dit jaar kozen we ervoor om Het Nieuwe Normaal breed te delen met alle partners. Zodat het raamwerk door iedereen begrepen én aangevuld wordt. Tien partners hebben inmiddels de stap gezet om HNN-evaluator te worden. Anderen hebben aangegeven om het raamwerk door te willen vertalen naar bijvoorbeeld scholen en interieur.  

Om Het Nieuwe Normaal nog breder te delen, hebben we Ferdi Licher uitgenodigd om erop te reflecteren. Zijn inzichten werden enorm gewaardeerd door de partners. Aan de ene kant ook zijn zoektocht naar ‘wat is circulair bouwen’ en waar kan vanuit het rijk op worden aangestuurd. Aan de andere kant roept ook hij op ‘kom met je inzichten dat het anders moet en kan’.   

Het nieuwe treintje: Ronde tafel – Greenpaper – Lunchlezing  

De afgelopen jaren hebben we vaak gepuzzeld hoe we onze koploperkennis goed kunnen delen. Het ‘treintje’ zoals we hem zelf noemen blijkt toch wel een gouden formule. Rondom prominente thema’s (die we halen uit de jaarlijkse enquête ‘Hulpvragen uit de praktijk’) organiseren we eerst een rondetafelgesprek. Met 6 tot 10 koplopers gaan we het gesprek aan. Hoe kijken we ernaar? Wat zijn drie dingen waarmee je vandaag aan de slag kunt? Daar maken we vervolgens een compacte Greenpaper van, gevolgd door een online Voordelunchlezing. Zo delen we de kennis actief met onze partners. Zij kunnen hun vragen stellen en gaan vervolgens zelf aan de slag. 

Neem bijvoorbeeld het Greenpaper Niet (meer) Normaal! Want om vooruit te kunnen zul je ook moeten stoppen met bepaalde bouwmaterialen. Onlangs kwam deze Greenpaper uit, en als je snel bent kun je nog bij de lunchlezing zijn! Op 24 januari komen we online samen om meer verdieping te geven op deze greenpaper.

Cirkelstad Jong: de teller staat al op 50 

En toen sloot Jessica Broeders zich aan bij het kernteam van Cirkelstad. Typisch karakter van een young professional! Leergierig, aanpakker en een open mentaliteit. Al snel ontstond het gesprek over ‘vroeger’. Weet jij nog toen je van school afkwam? Vol ambitie en op weg om de wereld een stukje beter te maken. 

Laten we die ambitie als Cirkelstad koesteren.  Cirkelstad Jong neemt initiatief, organiseert events om te leren van elkaar. Hoe maakt jij de ambitie waar? Alle evenementen zijn een combinatie van inhoud (het debat over het circulair slopen van een kantoorpand) en lol (in datzelfde pand vervolgens met elkaar gaan laser gamen). 50 young professionals doen al mee… op eigen risico! 

Primeur: Stadsblad Magazine 

We hebben afscheid genomen van ons Stadblad Special Edition! Wat? Ja, je leest het goed. De papieren krant die éénmaal per jaar verschijnt met de status quo op het gebied van circulair en inclusief bouwen in Nederland. We hadden een oplage van 10.000 stuks… en in de Corona periode hebben we daar toch nog eens goed over nagedacht. 

Wat gaan we wel doen? Eigenlijk heel simpel. Van papier naar digitaal met een aangepaste naam. Namelijk het Stadsblad Magazine. Dank Nadine, Lex en Hans!  

Drie keer per jaar komt ie uit en elk jaar willen we hier een thema mee gaan laden. Aangezien we eind 2023 de definitieve versie van Het Nieuwe Normaal willen bekrachtigen, hebben we dat als thema gekozen. Gericht op verhalen van de experts en de leerervaringen op projecten. Rutger Sypkens als voorzitter van de RvT heeft de eerste editie in ontvangst genomen. 

Programma’s om trots op te zijn 

Eerder in deze terugblik zijn de programma’s Samen versnellen en Schoon en Emissieloos Bouwen genoemd. Maar ben je ook op de hoogte van de programma’s TranCiBo (over het implementeren van circulair bouwen in projecten en de organisatie), City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen (over het rijk, provincies en gemeenten die Het Nieuwe Normaal willen verankeren), Beslisboom (eenvoudige leidraad om de toepassing van urban mined materialen op te schalen), Emissieloze hoogbouw (onderzoek voor de G4 gemeenten naar handvatten), onze secretarisrol G4 (het ondersteunen van de G4 bij het afstemmen van hun bestuurlijke agenda’s), PACER (onderzoek naar emissievrije renovatie) en het moonshot project (bouw strategieën naar een lage MPG)? 

Het programma ‘Versnellingslab Circulair Bouwen’ willen we even specifiek uitlichten, met dank aan Marlou, Fons, Tessa, Floris en Tineke. Een programma waarin we aan de hand van werksessies de corporatiesector meenemen in circulair bouwen, hoe ze dit operationeel kunnen maken op bestuursniveau én in de praktijk. Al 33 corporaties doen eraan mee! De komende jaren zullen we deze aanpak ook naar andere sectoren brengen. Een mooie taak die Gertjan de Werk graag op gaat pakken. 

Aniek onze nieuwe Platform Assisistent 

Wanneer er meer en meer partijen zich verbinden aan Cirkelstad (op naar het Kantelpunt weet je nog?), dan hebben we natuurlijk ook meer werk te verrichten. Supertof natuurlijk, wel meer én gestructureerd werk. Daarom zijn we met deze topper in zee gegaan. Aniek van Veen heeft feeling met de vastgoed praktijk en is gericht op processen en administratie.  

Dat betekent ook het afscheid nemen van onze Carlijn de Bois. Zij die altijd klaar stond met enthousiasme, oog voor het reilen en zeilen onderling. Carlijn, dank! Namens het gehele kernteam en vast ook elke spinner, projectleider en partner die je met de administratie geholpen hebt. We gaan elkaar vast weer zien! 

Ons clubhuis ‘De verbinding’ 

We konden drie jaar lang elke woensdag terecht bij het hoofdkantoor van Dura Vermeer. Wat een gastvrijheid! Superfijn om als kernteam één dag per week bijeen te komen op een plek met alle voorzieningen van dien. Gewoon ‘als partner’ konden we daar terecht. En we hebben daar tweemaal ook de Partnerdag live kunnen streamen! 

Op een gegeven moment is het ook tijd om dank je wel te zeggen en weer op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Dura Vermeer dank je wel, specifiek Nel, Rob en Lizzy.  

Ereburger 2022: Jeroen van der Waal 

Natuurlijk, alle partners en professionals zijn ons even lief. Toch vinden we het waardevol om éénmaal per jaar een partner in het zonnetje te zetten. Daarmee staan we bewust stil bij het feit dat wat we doen mensenwerk is. Mensen maken het verschil, en daarom is het waardevol om dat heilige vuurtje te blijven voeden. 

Ereburger van 2022 is Jeroen van der Waal (gemeente Amsterdam) geworden! Zijn continue betrokkenheid (heeft ie wel eens een CoP-sessie overgeslagen?), altijd het perspectief van de opdrachtgever én die van de opdrachtnemer op het vizier (het liefst in een gezamenlijk open dialoog) en kennis en ervaringen openlijk delen (leren door te doen). Met recht onze ereburger! 

< Nieuw: Stadsblad Magazine! | Meld je aan voor de lunchlezing Niet (Meer) Normaal! >